Je bent welkom om mee te doen! Er zijn diverse mogelijkheden. Je bezoek kan enkele uren tot enkele maanden duren. Er is altijd wel iets te doen op Boskanter.

 

Activiteiten

Ook bij activiteiten kan je een steentje (of steen) bijdragen. Een helpende hand aan de bar of bij de afwas is vaak welkom. Muziek of kinderanimatie brengen leven in de brouwerij en koks zorgen voor gebakjes of een heerlijke, lokale, vegetarische maaltijd. Maar je kan ook, als je nauwer met Boskanter wil samenwerken, zelf hier activiteiten of vormingen organiseren.

 

Een Dag, Een Week

Wil je een idee krijgen bij hoe het leven er bij Boskanter uitziet dan kan je een paar uur komen meehelpen met het werk van die dag, en dan ’s avonds teruggaan met een deel van de oogst (als die er is 🙂 ).

Soms is het ook mogelijk voor een paar dagen of weken te komen. Dat kan als er langetermijnvrijwilligers zijn die het onthaal op zich willen nemen.

 

Meerdere Maanden

Wil je nog meer? Blijf dan een paar maanden. In ruil voor kost en inwoon en een hoop leerkansen maak je het project mee mogelijk. In dat geval neem je gedeeltelijk of compleet één of meerdere verantwoordelijkheden voor je rekening zoals onthaal, tuin, bakkerij of artisanale productie.

Boskanter draait op vrijwilligers. Er is een eindeloze variatie aan heel verschillende en toch steeds weer prachtige mensen. Je kunt er diverse talen oefenen en culturen verkennen. Dit creëert een atmosfeer met heel veel dynamiek en energie. Soms leidt dat tot blokkeringen en wrevels, en dan leren we samen om deze knopen er weer uit te krijgen.

Wij staan als host voor vrijwilligers ingeschreven op helpx en workaway.

Hieronder meer over vrijwilligerswerk.

Organisatie van het Werk

Eenmaal per week komen de langetermijnvrijwilligers en de eigenaren samen om de langetermijnplannen te bespreken en te vertalen naar taken op de korte termijn. Deze kortetermijntaken worden vervolgens besproken en verdeeld onder alle vrijwilligers gedurende de ochtendbijeenkomst. Vrijwilligers zijn redelijk vrij in het bepalen van wanneer ze werken en er is ruimte voor initiatieven. Al zal het soms voorkomen dat er hulp gevraagd wordt met iets op dat moment of er taken georganiseerd worden voor een bepaald tijdstip, zoals hooi verwerken of oogsten. Om te zorgen dat alles min of meer volgens de planning verloopt en er ruimte is voor flexibiliteit wordt iedereen elke ochtend van maandag tot en met vrijdag verwacht om 8h00 voor de ochtendbijeenkomst.

Zelfvoorzienend leven is geen gestructureerde negen-tot-vijf-baan. Het is niet altijd makkelijk om een duidelijk grens te trekken tussen de huishouding en het werk. De richtlijn is om vijf uur per dag aan “echt werk” te besteden met een vrij weekend. En buiten deze vijf uur om zijn er dan nog de huishoudelijke klusjes, zoals: koken, afwassen, vegen, de composttoiletten legen, enzovoorts.

 

Algemeen Werk

Een groot deel van het dagelijkse werk bestaat uit:

 • het bos onderhouden, bijv.: bramen verwijderen, brandhout transporteren
 • tuinieren, bijv.: wieden, mulchen, planten, zeisen
 • lopende projecten uitvoeren, bijv: een muur bouwen of pleisteren met klei

En afhankelijk van waar je interesses liggen en wanneer je hier bent kan er de mogelijkheid zijn om betrokken te zijn bij of te leren over:

 • de langetermijntaken die hieronder worden besproken, maar dan in een ondersteunende rol aan de verantwoordelijke langetermijnvrijwilliger;
 • handwerken, bijv.: steen en hout graveren, hout- en leerbewerking, wol spinnen, manden vlechten
 • voedselconservering, bijv.: pekelen, fermenteren, drogen;
 • de dieren verzorgen
 • administratie
 • natuurlijke constructiemethoden en afwerkingen
 • rocket stoves en mass heaters bouwen
 • en genoeg andere dingen!

Langetermijnvrijwilligers

Veel van de verantwoordelijkheden voor het dagelijkse draaiende houden van Boskanter ligt bij de langetermijnvrijwilligers. Hieronder staan de primaire gebieden beschreven welke langetermijnvrijwilligers kunnen oppakken. Hoeveel vrijwilligers een gebied kunnen delen en hoeveel gebieden een enkele vrijwilliger kan dragen hangt af van de gebieden, de vrijwilligers en de algemene situatie. Alle gebieden zijn onderhevig aan ten minste lichte supervisie van de eigenaren om te zorgen dat dingen gebeuren binnen de grenzen van wat de bedoeling is.

 

Vrijwilligersleiding

Wil je de stem van Boskanter zijn richting potentiële kortetermijnvrijwilligers, het kaf van het koren scheiden, en nieuwe vrijwilligers zonder traumatische ervaringen inwijden in het Boskanter-leven? Zo ja, dan kun je de rol van vrijwilligersleiding op je nemen. In die rol speel je host voor kortetermijnvrijwilligers. Dit houdt alles in van de communicatie met mogelijke nieuwe vrijwilligers en het warm welkom heten van degene die heelhuids door onze brute selectieprocedure komen (grapje) tot en met het organiseren van maaltijden en de verdeling van werk.

 

Tuin

Lijkt het je leuk om een moestuin onder je hoede te hebben? Je zult wat niet-optionele instructies en begeleiding krijgen, maar er zal nog genoeg vrijheid zijn en ruimte voor experimentatie. En omdat we niet erg afhankelijk zijn van de tuin voor ons eten betekent een minder goede oogst geen acute hongersnood. Al gaan we er natuurlijk vanuit dat je je uiterste best doet! 🙂

Waar het op neerkomt is dat je zorgt dat alle relevante grond in de tuin goed wordt gebruikt om groente, fruit of kruiden te telen en ook wordt onderhouden voor ten minste één productieseizoen. Dat betekend dat je een plan voor de moestuin formuleert binnen de grenzen van onze instructies, en daarna dat plan uitvoert: zaaien, zaailingen opbrengen, planten, wateren, mulchen, wieden, etcetera. Geen zorgen, we verwachten niet dat je al die werken helemaal alleen doet. Als verantwoordelijke voor de tuin is het ook aan jou om waar nodig deze taken onder de andere vrijwilligers te verdelen en instructies te geven.

Je hoeft voor al dit geen permacultuur of tuinier expert te zijn. Er is ruimte om gaandeweg te leren, en zoals eerder al gezegd: je zult instructie en begeleiding krijgen. Maar een gezonde portie motivatie om de antwoorden op je eigen vragen te vinden is wel belangrijk. Aangezien wij niet altijd aanwezig zullen zijn om ze voor je te beantwoorden en zelf ook niet alles weten.

 

Handwerk

Een leuke manier om wat geld in het laatje te brengen is door het maken en verkopen van handgemaakte artikelen. De mogelijkheden voor zulke voorwerpen is eindeloos, maar een paar voorbeelden zijn: lepels, speelgoed, sieraden, aardewerk en manden. Materiaal en gereedschap om je verbeeldingen te materialiseren en vorm te geven zijn aanwezig.

Er zijn bepaalde vaardigheden die we je kunnen leren en andere kun je zelf ontdekken en verkennen. Maar omdat het vaak weken of zelfs maanden kan duren voordat je iets echt in de vingers krijgt is dit pad alleen open voor vrijwilligers die van plan zijn om ten minste rond een jaar te blijven. Tenzij je al over de nodige vaardigheden beschikt, dan is het bespreekbaar.
En dan is er natuurlijk nog de verkoop van de gemaakte spullen via markten en online verkoopplatformen. Terwijl degene die de producten hebben gemaakt ten minste een deel van de verantwoordelijkheid dragen om te zorgen dat de goederen een nieuw thuis vinden, kan het concrete verkopen ook door andere gedaan worden.

 

Kinderen

Als onze twee jonge meisjes jou mogen en jij genoeg wilskracht kan opbrengen om ze niet achter het behang te plakken, dan kan dit een goede mogelijkheid zijn om meer te leren over thuisonderwijs en unschooling en meer van België te zien.

Als deel van hun opvoeding en educatie lijkt het ons waardevol als je probeert om ze te betrekken bij Boskanter-achtige activiteiten op hun niveau, ze bijvoorbeeld helpen om iets met hout te maken; met ze op excursies gaat naar dichtbij en verder weg gelegen locaties; zang-, dans-, toneel- of andere soorten voorstellingen met ze creëert; en als ze interesse tonen om iets te leren is het aan jou om ze bij dit leren te helpen en ze in ieder geval proberen te laten zien dat leren leuk kan zijn.