Benieuwd hoe het er uit ziet? Op Boskanter vind je een plaats om te slapen, een keuken, een atelier en sanitair in een omgeving met veel ‘wilde’ natuur. Het is heel divers en vol mogelijkheden om te experimenteren met manieren om in en met die natuur te leven.

Omgeving

Onze akker ligt tegen de ’top’ van Pullem berg. Op Laaistok stond ooit een windmolen! De hoeve ligt aan de voet van de akker, op een richel waaronder een steile afdaling begint, met nog even een plateautje ertussen, naar de Sassegembeek (één van de bronbeken van de Zwalm). Het gebied onder de hoeve (ongeveer twee derde van de totale vier hectaren) maakt deel uit van een natura 2000 gebied dat de vallei van de Sassegembeek volgt. Een kwetsbaar natuurgebied waar de voorzichtige wandelaar mooie schatten kan ontdekken. Op tien minuten wandelen vind je de rand van het Brakelbos dat je op haar beurt weer, langs z’n brede beukenlanen en heimelijke kleine paadjes, naar de cafeetjes bij de grens met Wallonië voert in La Houpe of D’Hoppe.

 

Slaapplaats

In de schuur onder het dak zijn er vier slaapkamers en een open ruimte met drie bedden. Er zijn twee kamers voor één persoon en twee kamers voor twee à drie personen.

In de berging beneden vind je dekens, kussens en lakens. Hoe we alles inrichten hangt af van de gasten.

De slaapplekken zijn niet verwarmd en niet verwarmbaar. Verwacht dus dezelfde temperatuur als buiten. In de winter voorzien we kruiken met warm water en er zijn voldoende dekens.

 

Keuken

Aanleunend aan de schuur is de lichte, geïsoleerde en volledig ingerichte keuken. Ze is voorzien van:

 • een met hout gestookte kachel (rocket stove / mass heater) waarop gekookt wordt (onder begeleiding als je het nog niet onder de knie hebt);
 • koud drink- en regenwater uit de kraan (warm regenwater kan met een emmer buiten van de zonneboiler afgetapt worden bij warm weer of in de waterketels op de kachel verwarmd worden tijdens koudere seizoenen);
 • potten en pannen, bestek en servies voor grote groepen;
 • thee en soms ook koffie;
 • kruiden en specerijen;
 • en wat keukengerei, zoals een manueel graanmolentje voor bijvoorbeeld havervlokken, een mixer en een staafmixer.

Buiten is er een leemoventje, een rocket stove, een reuzewok en een zonnekoker (parabool). Daarnaast is er een grasveldje met picknicktafels waar plaats gemaakt kan worden tot maximaal 30 personen.

De keuken wordt gebruikt tijdens activiteiten, maar dient ook als keuken voor de vrijwilligers. Maak hierover de nodige afspraken.

 

Woonkamer

Op het gelijkvloers van de schuur vind je naast de keuken een ‘koude’ en een gewone berging met een koelkast, en een hal. Verder is er een met leem afgewerkte polyvalente ruimte, welke primair dient als woonkamer voor vrijwilligers. Daarnaast wordt deze gebruikt als eetzaal bij activiteiten en atelier tijdens repair cafés. Je vindt er onder andere:

 • veel mogelijkheden om comfortabel te zitten,
 • een volgeladen en inspirerende boekenkast met werken in het Nederlands en Engels over met name permacultuur, handwerk, tuinieren, zelfvoorzienend leven en koken,
 • materiaal om te naaien, breien, spinnen en andere handwerken.

Sanitair

Buiten, aanleunend bij de andere schuur, zijn twee composttoiletten voorzien. Het regenwater van het dakje boven de toiletten wordt opgevangen in een ton met een kraantje om je handen te wassen.

Wassen gebeurt in een buitendouche met koud regenwater of een emmer warm regenwater afgetapt van de zonneboiler of de ketels op de kachel.

 

Bereikbaarheid

Boskanter is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. We worden nog steeds verwend met één bus per uur, op tien minuutjes wandelen van Boskanter. Alleen op zondag is het wat beperkter. Meer info over hoe je hier geraakt met het openbaar vervoer vind je hier.

Er is op Boskanter parkeerplaats voor een tiental auto’s. Meer kan parkeren op de Leinstraat en te voet terug komen.

 

Oven

We beschikken over een Pietersoven. Deze wordt primair gebruikt voor het bakken van grotere hoeveelheden brood: maximaal 20-25 grote broden per lading. Maar kan daarnaast natuurlijk ook voor andere bakrecepten gebruikt worden, zoals pizza, cake en ovenschotels.

De oven mag enkel gestookt worden door een gekwalificeerde vrijwilliger van Boskanter.

 

Overige Infrastructuur

Naast alles wat hierboven beschreven staat, is er ook:

 • snel draadloos internet,
 • en een wasmachine welke wekelijks wassen draait.