Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ambachtelijk • We mengen kneden én vormen met de hand, en bakken in een houtgestookte steenoven.

 

Simpel • Meel, water, zuurdesem, een snufje zout en wellicht wat zaden of rozijnen. Niet meer.

 

Verantwoord • Enkel duurzaam en/of lokaal geproduceerde ingrediënten.

Boskanters doel is om inspiratie te bieden voor een voldoening-gevend leven binnen de draagkracht van onze planeet. Het brood belichaamt deze waarden. Het is gemaakt op kleine schaal met gevarieerd werk en ernaast nog tijd voor andere interesses, en streeft naar een korte keten op lokaal niveau voor minder voedselkilometers.
Met het brood willen we mensen laten proeven van een ecologische en ethisch verantwoord product.

 

Zuurdesem

Zuurdesem werd hoogstwaarschijnlijk duizenden jaren geleden al gebruikt: vanaf het begin van de landbouw, toen men gerezen brood begon te bakken.

Slechts de laatste anderhalve eeuw, sinds de opkomst van de massaproductie, is het bakken met zuurdesem bijna volledig vervangen door snellere manieren, zoals de huidige standaard: bakkersgist, industrieel gekweekt om brooddeeg zo rap mogelijk
te doen rijzen.

Bakkersgist bevat slechts één soort gist, terwijl een zuurdesemcultuur naast meerdere soorten gisten ook melkzuur- & azijnzuurbacteriën bevat. Deze gisten en bacteriën geven het brood smaak en maken zo toevoegingen hiervoor overbodig.

Het zijn trouwens deze bacteriën die zuurdesembrood een licht zuurtje kunnen geven, al is dat bij ons brood zelden merkbaar.

 

Waar Te Vinden

Elke vrijdag wordt er brood gebakken. Het brood wordt verkocht op Boskanter zelf en in de winkeltjes ‘t Seizoen in Smeerebbe-Vloerzegem, en OHNE in Zwalm.

(Tot midden oktober 2019 werd het ook verkocht via de Voedselteams van Brakel, Geraardsbergen, Zwalm, Oosterzele, Zottegem en Oudenaarde. Maar dit wordt onderbroken tot begin 2020.)

Particulieren kunnen bij ons brood bestellen om af te komen halen op vrijdagen in de namiddag.

Broden bestel je door te mailen naar info@boskanter.be. Hieronder vind je een overzicht van de broden die we aanbieden.

 

Deadline Bestellingen: Bestellingen voor vrijdag moeten binnen zijn tegen woensdagavond 20u00.

 

Assortiment

Belangrijk: Omdat er soms meer grote of kleine broden worden besteld dan in de oven passen is het mogelijk dat je twee kleintjes ontvangt in plaats van één grote (voor de prijs van het ene grote brood), of één grote in plaats van twee kleintjes (natuurlijk ook voor de prijs van het grote brood). Geef het door als je dit helemaal niets lijkt, dan proberen wij daar rekening mee te houden.

 

(* = ingrediënt van biologische teelt )

 

groot
(800g)
klein
(400g)
pistolet
(120g)
spelt natuur (volkoren) 4€90 2€60 1€00
Ingrediënten: volkoren speltmeel*, water, Atlantisch zeezout
spelt pit (volkoren) 5€10 2€75 1€05
Ingrediënten: volkoren speltmeel*, water, zonnebloempitten* (7%), sesamzaad* (2%), lijnzaad* (2%), Atlantisch zeezout
spelt rozijn (volkoren) 5€25 2€85 1€10
Ingrediënten: volkoren speltmeel*, water, rozijnen* (17%), Atlantisch zeezout, havervlokken*
tarwe pit (bijna volkoren) 4€50 2€40 0€90
Ingrediënten: water, volkoren tarwemeel*, tarwebloem*, zonnebloempitten* (7%), volkoren speltmeel*, sesamzaad* (2%), lijnzaad* (2%), Atlantisch zeezout, havervlokken*
brood van de dag 4€70 2€55 0€95
Bij het bestellen van het brood van de dag ontvang je een van de hierboven genoemde broden, en geef je ons de mogelijkheid om te bepalen welke. De kans dat je in plaats van één grote, twee kleintjes ontvangt is extra groot.

Dit maakt het voor ons makkelijker, aangezien we met meer flexibiliteit de hoeveelheden deeg kunnen bepalen en beter de ovencapaciteit kunnen benutten. Extra bedankt dus, bij het bestellen hiervan! 🙂

mueslibroodje (volkoren, 150g) 1€50
Ingrediënten: volkoren speltmeel*, water, rozijnen* (15%), hazelnoten* (7%), havervlokken*, zonnebloempitten*, Atlantisch zeezout

 

Allergenen

Het bakkerijtje is klein en ambachtelijk. Verschillende degen worden naast elkaar gemaakt en gebakken. Het is daarom goed mogelijk dat er bijvoorbeeld een sesamzaadje of stukje hazelnoot zijn weg vindt naar een brood waar het niet in zou zitten. We kunnen dus de aanwezigheid van sporen van noten en andere allergenen niet uitsluiten.

 

Ingrediënten

We gebruiken hoofdzakelijk volkorenmeel en alleen zuurdesem om het deeg te rijzen. De ingrediënten die we gebruiken zijn lokaal en/of duurzaam geproduceerd. Het graan wordt gemalen op Flietermolen. Zij kopen het in bij lokale Belgische bioboeren. De zaden, rozijnen, etc. komen van De Nieuwe Band, een Nederlandse coöperatieve groothandel in bioproducten.