Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

 

Van 2013 tot april 2020 verkocht de bakkerij van Boskanter desembrood aan buurtbewoners, voedelteams en biobuurtwinkels. Wat begon als een burenproject groeide in de handen van gedreven vrijwilligers uit tot een terecht trots uitgangsbord van ons doel om mensen te laten ‘proeven van een ander leven’. Een lekker, gezond en duurzaam stukje ambacht. Sinds april 2020 verkopen we alleen nog brood op het (bijna) maandelijkse pizza- en oogstfeest, en krijgen vrijwilligers en geïnteresseerden weer meer de kans om al doende te leren.

 

 

Leren bakken

De desem en de oven worden wekelijks op zaterdag gebruikt om brood op tafel te toveren voor de vele vaste en tijdelijke monden op Boskanter. Vrijwilligers die lang op de boerderij blijven, kunnen leren bakken en een stuk op zoek gaan naar een eigen stijl. Wil je graag een bakdag meemaken om er van te leren? Dan zoeken we een datum waarop een meer ervaren vrijwilliger jou op sleeptouw kan nemen. Trek er een volle dag voor uit. Je gaat naar huis met een paar zelfgebakken broodjes. We vragen een vrije bijdage met een richtprijs van 50€.

 

Brood (bestellen) op het pizza- en oogstfeest

Tien keer per jaar bakken we naar aanleiding van het pizza- en oogstfeest twee volle ovens, om iedereen die dat wil te laten delen in het feest van versgebakken desembrood. Door het te kopen steun je de werking van de VZW. Tegelijk blijven we zo, kleinschalig, ons werk verderzetten om mensen te laten proeven van een ander leven.

 

Als je er op het feest niet bij kan zijn, en ons toch wil steunen, kan je het brood ophalen op Boskanter. Woon je ergens tussenin of in onze buurt, laat dat dan weten. Misschien kunnen we met de bakfiets wel passeren en het brood bij je thuis afleveren.

 

Bestel op voorhand, ten laatste woensdagavond acht uur. Gebruik hiervoor dit formulier als je het brood in Boskanter komt ophalen (vanaf 19u00) Een overzicht van de beschikbare broden en hun prijzen, vind je in het formulier.

Wil je weten wanneer de pizzafeestjes plaatsvinden? Houd de website de gaten of schrijf je (op de website) in voor de nieuwsbrief.

Verwacht geen standaard broden. Verschillende vrijwilligers werken er aan, met verschillende stijlen en smaken en meestal in opleiding. Ook rond het wisselen van de seizoenen, of als er een nieuwe lading meel in gebruik genomen wordt, is het evenwicht soms even zoek. Vooral de vorm kan al eens verschillen (bol en compact versus breed, luchtig en plat, genre ciabata), maar soms is een brood ook erg donker of net erg bleek (een kwarttiertje in een hete oven kan dat remediëren), of het heeft net niet die perfecte malse kruin. Brood dat niet geslaagd is, zullen we nooit meegeven. Te donker, te zuur, te droog, niet gaar etc. gaan de deur niet uit.

 

De oven

Ons brood wordt gebakken in een houtgestookte steenoven. Het hout wordt ter plaatste geteeld, geoogst, gekliefd en minstens twee jaar gedroogd. De hoge temperatuurschommelingen vormen een sterke belasting voor onze met leem aangedikte en met stroleem geïsoleerde, gerenoveerde Pietersoven. Zelfs bij zorgvuldig stoken, moet de oven soms een beetje en soms grootschalig gerenoveerd worden. Dan is er even geen brood.

 

Een goed brood staat of valt met een goed gestookte oven. De hoogte van de temperatuur, de diepte van de warmte in de steen en de verdeling van de warmte over de verschillende wanden bepalen de structuur van de kruin, de ‘ovenspring’ en de kleur en smaak van de korst. De droogte, grootte en soort van het hout zijn bepalend, evenals de heftigheid van het vuur en de volgorde en duur van het stoken. Het is moeilijker het stoken onder de kniet te krijgen, en het stookproces is bepalender voor de kwaliteit van het brood, dan het mengen, kneden en vormen.

 

Het brood

We kopen ons meel bij de Flietermolen. Deze coöperatieve uit Tollembeek haalt het graan bij plaatselijke bioboeren. In tegenstelling tot grote leveranciers, die de vochtigheidgraad en de bakkenmerken van hun melen constant houden, desnoods door partijen te weigeren, volgt het meel van de Flietermolen de fluctuaties van het veld. En wij volgen het meel. Dat betekent dat we soms nieuwe evenwichten moeten zoeken in rijstijd, desem en temperatuur, net zoals bij het wisselen van de seizoenen. En dat zonder gebruik van koelruimtes of opwarmkamers.

 

We bakken uitsluitend met volkoren meel. Het is een stuk uitdagender om de vorm goed te krijgen, maar de meerwaarde in smaak is het echt wel waard. Bovendien is het gezonder (minder calorieën, meer vezels, behouden van alle voedzame bestanddelen), is het een verwerkingsstap minder (minder werk, mindere energie, goedkoper) en wordt er van het kostbare graan niets verspild. De zaden worden aangekocht bij een groothandel in biologische voedingsmiddelen.

 

We gebruiken enkel huisgemaakte desem. De smaak is, voor een zuurdesem, erg zacht. Het bakken start minstens een dag op voorhand, met het ‘wekken’ van de starter. We hanteren een lange rijstijd van zeven tot veertien uur.

 

Allergenen

We kunnen niet garanderen dat welke allergenen ook niet in onze broden aanwezig zijn.