Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais.

 

Boskanter is (zoals veel permacultuur- en bioboerderijen) een bodemboerderij. Naast vruchten telen we ook bodem. We concentreren de biomassa (hout en groen) uit gans Boskanter (40.000 m²) in de moestuin (4.000 m²). We doen dat onder de vorm van gecomposteerde mest van onze schapen, kippen en paard, via mulch en houtskool. De bedoeling is dat de vruchtbare bodem, ondanks de oogst, toeneemt. De biomassa van de omdringende natuur wordt door de planten steeds aangevuld. Met mineralen die door de boomwortels diep uit de ondergrond worden opgehaald en de basiselementen van het leven die door water en lucht worden aangevoerd, tovert de energie van de zon steeds nieuwe scheuten en ontluikende knoppen. We zoeken voor die natuur een beheer dat de biodiversiteit ondersteunt. Dat komt ook de gezondheid van de moestuin ten goede.

 

Een eindige grondstof

Vruchtbare bodem is een eindige grondstof die we in sneltempo verbruiken en die ons erg veel diensten levert. Ze wordt op dit ogenblik door geen enkel verdrag beschermd. Haar buffer kan ons nochtans voor veel onheil behoeden. In de eerste plaats het veranderend klimaat. In de bodem kan het grootste deel van de overtollige koolstof gecapteerd worden. Met de huidige landbouwmethoden doen we het tegenovergestelde.

Kleinschalige experimenten …

Wie anders wil werken stoot op een financieringssysteem op maat van het oude, niet houdbare systeem. Met andere subsidie spelregels kan een landbouw die de bodem respecteert en de bevolking gezond voedt ook rendabel zijn. Zo’n log schip van richting doen veranderen zonder garanties voor de haalbaarheid is natuurlijk spannend. Daarom moet er (legale, financiële) ruimte gecreëerd worden en land ter beschikking gesteld worden van kleine onafhankelijke bodemboerderijtjes die nieuwe technieken uitproberen en de wereld hiermee laten kennismaken.

… en beleidswerk.

CCIVS, de koepel van internationale vrijwilligersorganisaties, werkt aan een manifest waarin het de wereldleiders wil oproepen om werk te maken van een duurzaam bodembeleid. Boskanter werkte mee aan de draft van de tekst. Het manifest zal in naam van alle internationale vrijwilligersorganisaties tegen eind 2022 aan UNESCO overhandigd worden. Tot dan kan je het nog helpen verfijnen.

Productie?

Op Boskanter ‘boeren’ we in de eerste plaats om bezoekers de kans te geven te leren en te beleven, dus niet om te produceren voor verkoop en zelfs niet om nieuwe technieken te zoeken of uit te proberen, hoewel een beetje verkoop en experimenteren wel mogelijk is.