Désolé, cet article est seulement disponible en Néerlandais. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Als er voor de nabije toekomst een workshop wordt gepland waarbij nog participanten kunnen aanschuiven dan wordt dit aangekondigd met een nieuwsbericht op deze site en in de nieuwsbrief (inschrijven op de nieuwsbrief kan hier en helemaal onderaan de pagina).

Het is ook vaak mogelijk om te helpen bij een vorming, door een helpende hand te lenen bij ondersteunende zaken, zoals het ter beschikking stellen van materiaal. En ook is het mogelijk om lesgever te worden voor één van onze vormingen of zelf vormingen hier te organiseren.

Als je meer wilt weten kun je ons bereiken door te bellen (055/600617) of te mailen (info@boskanter.be).

 

Onze Ervaring & Kennis

Wij zijn geen professionele bouwers, lassers, stukadoors of schilders met jarenlange ervaring. Maar we hebben doorheen de jaren wel in veel verschillende situaties en met verschillende toepassingen deze werken beoefend. Uit passie en interesse hebben we ons ook verder in deze zaken geïnformeerd. Vanuit die ervaringen en dit studiewerk zullen we zeker veel vragen kunnen beantwoorden en we brengen verschillende boeken mee om in te kijken.

We hebben geïnteresseerden op weg gezet om er zelf ook mee aan de slag te kunnen. En dat blijft onze eerste doelstelling en is precies wat we hier aanbieden: deelnemers zo vertrouwd maken met de basis dat ze er zelf mee verder kunnen.

 

Maaltijden

De georganiseerde maaltijden tijdens workshops zijn normaalgesproken potlucks. Een potluck is een maaltijd waarbij iedereen iets meeneemt om met elkaar te delen. Als je aan zo’n potluck maaltijd wilt deelnemen is het dus de bedoeling dat je iets meeneemt. Of er maaltijden georganiseerd zijn tijdens een bepaalde workshop wordt gecommuniceerd.

 

Onze Vormingen

 

Zuurdesembrood

Zuurdesembrood is brood gemaakt met een zuurdesemcultuur als rijsmiddel. Het rijsmiddel in brood is hetgeen dat het luchtig maakt. Een zuurdesemcultuur is een rijsmiddel dat werkt door middel van natuurlijk aanwezige gisten en bacteriën in de omgeving, welke je zelf in leven houdt in een kleine hoeveelheid deeg tussen de bakbeurten door. Lees verder >

 

Leem

Leem is een grondsoort die voornamelijk bestaat uit zand, silt en klei in variërende ratio’s. Het kan decoratief als pleister gebruikt worden of, gecombineerd met stro, zelfs als bouwmateriaal voor zelfdragende muren. Het bouwen van huizen met leem is eeuwenoud. Lees verder >

 

Rocket Stove

Een raketfornuis (rocket stove) is een low-tech en efficiënt fornuis dat wordt gestookt met hout. De vrijgekomen hitte wordt meestal gebruikt om te koken. Een compacte primaire en secundaire verbranding zorgt voor een hele hoge verbrandingstemperatuur, waardoor je bijna geen schadelijke uitstoot (meestal te zien aan de zichtbare rook) meer hebt. Door het hoge rendement verbruik je aanzienlijk minder hout dan conventionele houtkachels. Lees verder >

 

Natuurverf

Tot voor honderd jaar had ieder dorp zijn eigen variant van oeroude recepten om verf te maken. Met grondstoffen die iedereen toch in huis had, zoals ei, bloem of melk, werd de verf gebonden. Leem of kalk vormde het vulsel. En als je je dan beperkt tot natuurlijke pigmenten, dan keilde je de restjes gewoon tussen de sla in de groententuin. Lees verder >