Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een raketfornuis (rocket stove) is een low-tech en efficiënt fornuis dat wordt gestookt met hout. De vrijgekomen hitte wordt meestal gebruikt om te koken. Een compacte primaire en secundaire verbranding zorgt voor een hele hoge verbrandingstemperatuur, waardoor je bijna geen schadelijke uitstoot (meestal te zien aan de zichtbare rook) meer hebt. Door het hoge rendement verbruik je aanzienlijk minder hout dan conventionele houtkachels.

 

Een raketkachel (rocket mass heater) werkt volgens dezelfde verbrandingsprincipes als een raketfornuis, maar het draait voornamelijk om het verwarmen van een ruimte en niet om koken. In plaats van de vrijgekomen hitte een kookplaat of potten en pannen te laten verwarmen, wordt de warmte opgeslagen in bijvoorbeeld een grote hoeveelheid leem, welke deze daarna over een lange periode in de vorm van stralingswarmte vrijgeeft.

 

De twee varianten zijn ook te combineren, door een raketkachel te maken welke ook voorzien is van een kookplaat. Je kan ook de raket-technologie gebruiken voor het verwarmen van water of een oven.

De Workshop

Het komt geregeld voor dat mensen ons benaderen om voor hen een raketkachel (of -fornuis) te bouwen. Na overleg met de bouwheer wordt een concept uitgewerkt. Onder de vorm van een workshop gaan we dan samen met de bouwheer en enkele deelnemers het concept uitbouwen. Het is de bedoeling om met een groep mensen de ervaring en kennis te delen, zodat zij daarna zelfstandig ook een dergelijke kachel kunnen ontwerpen en bouwen. De bouwheer werkt onder begeleiding verder de kachel af. Deze momenten vormen de workshop, waarop je je als deelnemer kan inschrijven.

Wil jij graag een rocket mass heater in jouw huis of tuin, dan kan je altijd bij ons terecht. Wij kunnen begeleiding en het nodige materiaal voorzien. We zoeken samen deelnemers voor de workshop (max. 5). Vele handen maken licht werk. En de bijdrage van de deelnemers drukt voor jullie de kosten van de begeleiding.

 

Inhoud

Elke kachel en huis zijn anders, maar de workshop neemt meestal twee dagen in beslag.Tijdens de workshop bespreken we de theorie en bouwen we het binnenwerk en de basis van de ommanteling van de kachel. Daarna kan de gastheer ervoor kiezen om de kachel zelf verder af te werken of onder verdere begeleiding.

 

Standaardonderdelen:

  • theorie
  • opbouw binnenwerk
  • opbouw basis buitenwerk

Optionele onderdelen:

  • dagdeel opbouw mantel
  • dagdeel deur, kleppen, controleluikjes en rookgasafvoer
  • dagdeel afwerking met leem
  • dagdeel afwerking met natuurverf

Prijs

  • Gastheer/-vrouw: de kostprijs is afhankelijk van de locatie en de gewenste graad van afwerking. De begeleiding kost 125€ per dagdeel, plus vervoersonkosten. Voor het materiaal moet je minstens 500€ rekenen.
  • Deelnemers: prijsindicatie €25 voor de eerste dag, €15 voor elke extra dag.

Interesse?

Als er voor de nabije toekomst een workshop wordt gepland waarbij nog participanten kunnen aanschuiven dan wordt dit aangekondigd met een nieuwsbericht op deze site en in de nieuwsbrief (inschrijven op de nieuwsbrief kan helemaal onderaan de pagina). Contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden kan door te bellen (055/600617) of te mailen (info@boskanter.be).