Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zuurdesembrood is brood gemaakt met een zuurdesemcultuur als rijsmiddel. Het rijsmiddel in brood is hetgeen dat het luchtig maakt. Een zuurdesemcultuur is een rijsmiddel dat werkt door middel van natuurlijk aanwezige gisten en bacteriën in de omgeving, welke je zelf in leven houdt in een kleine hoeveelheid deeg tussen de bakbeurten door.

Mensen bakken al gerezen brood sinds het begin van de landbouw, duizenden jaren geleden. In het prille begin werden waarschijnlijk al zuurdesemculturen gebruikt. Slechts de laatste anderhalve eeuw, sinds de opkomst van de massaproductie, is het brood bakken volgens zulke eeuwenoude methoden grotendeels vervangen door snellere manieren.

De Workshop

Momenteel organiseren we geen vormingen voor het bakken van zuurdesembrood. Wel stellen we hier het document met de theorie ter beschikking zodat je zelf thuis aan de slag kan.

In het document wordt uitgelegd hoe je een zuurdesemcultuur opstart, maar als je in de buurt woont is het zeker geen probleem om bij Boskanter langs te komen en een beetje van onze desem te adopteren. 🙂