Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zuurdesembrood is brood gemaakt met een zuurdesemcultuur als rijsmiddel. Het rijsmiddel in brood is hetgeen dat het luchtig maakt. Een zuurdesemcultuur is een rijsmiddel dat werkt door middel van natuurlijk aanwezige gisten en bacteriën in de omgeving, welke je zelf in leven houdt in een kleine hoeveelheid deeg tussen de bakbeurten door.

 

Mensen bakken al gerezen brood sinds het begin van de landbouw, duizenden jaren geleden. In het prille begin werden waarschijnlijk al zuurdesemculturen gebruikt. Slechts de laatste anderhalve eeuw, sinds de opkomst van de massaproductie, is het brood bakken volgens zulke eeuwenoude methoden grotendeels vervangen door snellere manieren.

 

 

 

De Workshop

Gedurende de Zuurdesembrood-vorming bakken een twaalftal participanten, onder begeleiding, van begin tot eind hun eigen zuurdesembrood in een houtgestookte (Pieters)oven. Dit handgemaakte brood wordt na het bakken natuurlijk mee naar huis genomen om op te smikkelen. Ook krijg je een syllabus mee om thuis alles nog eens na te lezen, en een zuurdesemcultuur waarmee je thuis gelijk aan de slag kan!

De prijs bedraagt €20.

 

Theorie

Ook komt er een deel theorie aan bod. Hierbij zal onder anderen worden besproken:

  • hoe je een zuurdesemcultuur start en onderhoudt;
  • de hoeveelheden en verhoudingen van ingrediënten;
  • welke soorten zuurdesem er zijn;
  • informatie omtrent graan en meel, zoals wat de effecten zijn van verschillende soorten op het brood en hoe je er aan komt;
  • stoken van de oven en bakken in een houtoven.

Meestal gaat de workshop door op Boskanter, waar we de oven en alle materiaal bij de hand hebben. Een vorming bij jouw of een kennis thuis met een groep mensen die jij zelf samenstelt willen we zeker ook overwegen. Afbakken gebeurt dan wel in een gewone oven, tenzij er een operationele steenoven ter beschikking is. Heb je zelf een steenoven, maar weet je niet hoe je hem moet gebruiken? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Dagschema

Een voorbeeld van een dagschema van deze vorming kan er als volgt uitzien:

8u30: kneden van het deeg
12u30: vormen en opbollen en vullen van de mandjes
13u30: start stoken oven
14u00: lunch
15u00: theorie en vragen
17u00: brood in de oven
18u00: einde
Dit is slechts een voorbeeld van een mogelijke dagindeling. Het startmoment en dus alle momenten die hierop volgen kunnen verschillen. Participatie vanaf het kneden van het deeg is niet noodzakelijk en soms overgeslagen.

 

Interesse?

Als er voor de nabije toekomst een workshop wordt gepland waarbij nog participanten kunnen aanschuiven dan wordt dit aangekondigd met een nieuwsbericht op deze site en in de nieuwsbrief (inschrijven op de nieuwsbrief kan helemaal onderaan de pagina). Contact opnemen om te informeren naar de mogelijkheden kan door te bellen (055/600617) of te mailen (info@boskanter.be).